×
TRAŽI
vrlovazno.com
Potraga za odgovorima na
 pitanja o životu i Bogu
Upoznati Boga

Osobno poznavati Boga

Pronađite Boga! Što je potrebno kako bismo Boga upoznali? Ovaj članak objasnit će vam kako upravo sada možete uspostaviti osoban odnos s Bogom.

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Što je potrebno kako bismo uspostavili odnos s Bogom? Trebamo li čekati da nas pogodi munja? Predati se nesebičnim djelima vjere? Postati bolja osoba kako bi nas Bog prihvatio? Ne, ništa od navedenoga! Bog nam u Bibliji jasno govori na koji način ga možemo upoznati. Ovaj članak objasnit će vam na koji način možete upravo sada uspostaviti osoban odnos s Bogom.Prvi princip: Bog te ljubi i za tvoj život ima prekrasan plan.

Bog te stvorio. Štoviše, toliko te voli da želi da ga sada upoznaš te da vječnost provedeš s njim. Isus je rekao: „Jer je Bog tako ljubio svijet da je dao Svog jedinorođenog Sina, da svaki koji vjeruje u Njega ne pogine, nego da ima život vječni“.1

Isus je došao kako bi svatko od nas mogao spoznati i upoznati Boga osobno. Jedino Isus ljudskom životu može donijeti značenje i svrhu.

Što nas sprječava da upoznamo Boga? …Drugi princip: Svi ljudi su grešni i naš grijeh odvojio nas je od Boga.

Svi mi osjetimo to odvojenje, udaljenost od Boga, zbog našeg grijeha. Biblija nam govori: „Poput ovaca svi smo lutali i svaki svojim putem je hodio“.2

Duboko u nama postoji bilo aktivna pobuna protiv Boga i njegovih vrijednosti, bilo pasivna ravnodušnost prema njemu. U svakom slučaju, taj naš stav dokaz je onoga što Biblija naziva grijehom.

Rezultat grijeha u našim životima jest smrt, tj. duhovno odvojenje od Boga.3 Premda se možemo pokušati približiti Bogu na razne načine, naši pokušaji neminovno će doživjeti neuspjeh.

Ovaj dijagram prikazuje jaz između nas i Boga. Strelice simboliziraju naše pokušaje da dođemo do Boga. Možemo pokušavati činiti dobro ili nastojati zaraditi Božje prihvaćanje na način da živimo dobar, moralno besprijekoran život. Ali naša nastojanja nisu dovoljna da plate naš grijeh.

Kako premostiti ovaj jaz? …Treći princip: Isus Krist jedina je Božja zamjena za naš grijeh. Kroz njega možemo spoznati i iskusiti Božju ljubav i plan za svoj život.

Svaki čovjek zaslužuje da podnese kaznu za svoj grijeh. Problem je u tome što je ta kazna, koju je Bog odredio, duhovna smrt. Kako mi ne bismo morali zauvijek ostati u stanju odvojenja od Boga i duhovne smrti, Isus Krist umro je umjesto nas, zato što nas toliko voli.

Biblija kaže da je Isus „slika Boga nevidljivoga, (...) sve je po njemu i za njega stvoreno”.4 Isusa su razapeli radi bogohuljenja, zato što je jasno poistovjećivao sebe s Bogom.

Na križu Isus je preuzeo sav naš grijeh na sebe i platio kaznu za njega u potpunosti. „(...) i Krist jednom za grijehe umrije, pravedan za nepravedne, da vas privede k Bogu”.5 „(...) on nas spasi ne po djelima što ih u pravednosti mi učinismo, nego po svojem milosrđu...”6 Zahvaljujući Isusovoj smrti na križu, naš grijeh ne mora nas više razdvajati od Boga.

„Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.“7

Isus je umro za naš grijeh, ali nije ostao mrtav, nego je uskrsnuo.8 Svojim uskrsnućem dokazao je da s punim pravom može ljudima nuditi vječni život, zato što on jest Sin Božji. Stoga možemo sa sigurnošću znati da je istinita i njegova tvrdnja: „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni”.9 Isus je čovjekov jedini način da upozna Boga.

Isus nam, umjesto naputka da se malo više potrudimo biti bolji, otkriva način kako započeti odnos s Bogom. Poziva nas da dođemo k njemu. „Ako je tko žedan, neka dođe k meni! Neka pije koji vjeruje u mene! (...) 'Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe!’”10 Zbog svoje ljubavi prema nama Isus je podnio križ. A sada nas poziva da dođemo k njemu kako bismo imali osoban odnos s njim.

Nije dovoljno samo znati što je Isus učinio za nas i što nam nudi.
Kako bismo imali odnos s Bogom, moramo ga pozvati u svoj život…Četvrti princip: Moramo osobno prihvatiti Isusa Krista kao svog spasitelja i gospodina.

Biblija kaže: „A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja, onima koji vjeruju u njegovo ime“.11

Isusa primamo vjerom. Biblija kaže: „Milošću ste spašeni po vjeri. To ne dolazi od vas, to je dar Božji. To ne dolazi od djelâ, da se ne bi tko hvalisao.“12

Primiti Isusa znači povjerovati da je Isus Sin Božji, kako je i tvrdio, te ga pozvati da vodi naše živote i upravlja njima.13 Isus je rekao: „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju“.14

Evo i Isusovog poziva. „Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu“.15

Koji je vaš odgovor na Božji poziv?

Promotrite ova dva kruga:Život pod
vodstvom čovjeka

Ego (ja) na prijestolju

Isus izvan života

Odlukama i postupcima upravlja ego, te oni često završavaju u zbrci i razočaranjuŽivot pod
vodstvom Krista

Isus na prijestolju života

Ego (ja) podređen Isusu

Osoba prihvaća i provodi u djelo Božji utjecaj i vodstvo


Koji krug predstavlja tvoj život?

Koji bi krug želio da predstavlja tvoj život?

Uspostavite osoban odnos s Bogom kroz Isusa Krista…Krista možete primiti upravo sada. Sjetite se da je Isus rekao: „Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu“.16 Biste li željeli potvrdno odgovoriti na njegov poziv? Evo kako to možete učiniti:

Izrazite svoju želju da svoj život predate Bogu kroz molitvu (razgovor s Bogom). Nisu toliko bitne konkretne riječi koje izgovarate, koliko je važan stav vašeg srca. Bog poznaje namjere vašeg srca. Ako ne znate kako biste se izrazili Bogu, evo prijedloga:

„Isuse, želim te upoznati. Želim da uđeš u moj život. Shvaćam da sam živio sebičnim životom i da sam protiv Tebe sagriješio. Oprosti mi grijehe. Hvala ti što si umro umjesto mene i time me učinio prihvatljivim Bogu. Predajem sada svoj život tebi. Želim te slijediti i postati onakva osoba kakva ti želiš da budem. Amen.

Ako ste iskreno zamolili Isusa da uđe u vaš život, onda je on to i učinio, baš kao što je i obećao. Upravo ste započeli svoj osobni odnos s Bogom!

Sada slijedi cjeloživotno putovanje s Bogom, putovanje rasta i promjene, putaovanje boljeg upoznavanja Boga kroz čitanje njegove Riječi (Biblije), molitvu te zajedništvo s drugim ljdima koji su predali svoje živote Kristu i slijede ga.

 Upravo sam pozvao Krista u svoj život. (Evo nekih korisnih informacija.)
 Pozvao bih Krista u svoj život. Molim dodatna objašnjenja.

Fusnote: (1) Evanđelje po Ivanu 3,16 (2) Izaija 53,6 (3) Poslanica Rimljanima 6,23 (4) Poslanica Kološanima 1,15-16 (5) 1. Petrova poslanica 3,18 (6) Poslanica Titu 3,5 (7) Evanđelje po Ivanu 3,16 (8) 1. poslanica Korinćanima 15,3-6 (9) Evanđelje po Ivanu 14,6 (10) Evanđelje po Ivanu 7,37-38 (11) Evanđelje po Ivanu 1,12 (12) Poslanica Efežanima 2,8-9 (13) Evanđelje po Ivanu 3,1-8 (14) Evanđelje po Ivanu 10,10 (15) Otkrivenje 3,20 (16) Otkrivenje 3,20


POŠALJI PRIJATELJU:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More