×
TRAŽI
vrlovazno.com
Potraga za odgovorima na
 pitanja o životu i Bogu
Pitanja i odgovori

Judaizam i kršćanstvo

Židovi i kršćani vjeruju u Mesiju. Zašto mnogi Židovi ne vjeruju da je Isus Mesija?

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Jeste li se ikad zapitali zašto Židovi ne prihvaćaju Isusa kao Mesiju? „Židovi za Isusa“ će vam reći da mnogi Židovi vjeruju u Isusa. To je naravno točna činjenica. Ali ipak, zašto je većina Židova odlučila da Isus nije Mesija?

Ukratko, Isus se nije uklopio u sliku Mesije kojeg su Židovi očekivali. Zapravo, većina toga što je Isus činio bila je suprotna njihovim očekivanjima.

Primjerice, u Isusovo doba, židovski religiozni vođe strogo su se držali starozavjetnih zakona koji su zabranjivali rad subotom. Isus je, međutim, ozdravljao ljude subotom kao i bilo kojeg drugog dana. Židove je to vrijeđalo te su bili mišljenja da ako je Isus stvarno Mesija ne bi se trebao protiviti religioznim zakonima koje su oni smatrali da je uspostavio Bog. Ovdje je zapisan jedan takav događaj gdje je Isus susreo čovjeka koji je bio hrom od rođenja (bio je invalid 38 godina):

„Ustani, uzmi svoju postelju i hodaj!“ reče mu Isus. Odmah ozdravi taj čovjek, uze svoju postelju i poče hodati. Taj dan bijaše subota, zato Židovi rekoše ozdravljeniku: „Subota je, i nije dopušteno nositi postelje.“ On im odvrati: „Onaj koji me ozdravi reče mi: Uzmi svoju postelju i hodaj!“ … Čovjek ode i kaže Židovima da je Isus onaj koji ga je ozdravio. Židovi staviše pred sud Isusa zbog toga što je to učinio u subotu.1

Židovski vođe su pronalazili i druge zamjerke Isusu osim što je ozdravljao ljude subotom. Očekivali su da ako je Isus Mesija da će razmišljati i ponašati se više poput njih. Isus se, međutim, ponaša sasvim suprotno. Ne optužuje lopove i prostitutke već se i s njima druži. Umjesto da javno veliča religiozne vođe i njihove zakone, Isus na vidjelo iznosi njihovu hipokriziju. Povrh svega toga, Isus im u lice govori kako je on došao da im daruje život vječni, ali ako ne vjeruju u njega, umrijet će u svojim grijesima. Nije se posebno trudio dobiti njihovu naklonost.

Što su Židovi očekivali od Mesije? Uglavnom, Židovi tada a i danas nadaju se političkom Spasitelju koji bi vladao nad Izraelom zauvijek.

Stari Zavjet sadrži mnoga proroštva o Mesiji koji će doći kao moćan vladar i pobjedonosni Kralj koji će uspostaviti svoje kraljevstvo. To se još nije dogodilo već će se dogoditi kad se Isus vrati drugi put. Uz ovakva proroštva, postoje i mnoga druga koja govore o Mesiji koji će biti Spasitelj nad grijehom. Time se Isus bavio u svom prvom dolasku. Mnogi su Židovi povjerovali u Isusa a isto tako mnogi su ga i odbacili.

Kada je Isus Krist došao, ispunio je 300 proročanstava iz Starog Zavjeta. Prorok Mihej predvidio je da će Mesija biti rođen u Betlehemu. Izaija je prorekao njegovo čudotvorno rođenje – da će djevica začeti. Prorok Zaharija prorekao je kako će Isus ući u Jeruzalem na magarcu te da će ga jedan od sljedbenika izdati za 30 srebrnjaka. Izaija također daje ovaj opis Mesije: „ Posla me da radosnu vijest donesem ubogima, da iscijelim srca slomljena…“2 Prorok David prorekao je da će Mesijine ruke i noge biti probodene i da će vojnici baciti kocku za njegovu odjeću.

Isus je savršeno ispunio svih 300 proročanstava iz Starog Zavjeta! Vjerojatnost da neka osoba ispuni samo 8 ovakvih proročanstava je 1 naprema 100,000,000,000,000,000.3

Premda su sva ta proročanstva ispunjena, mnogi se Židovi još uvijek fokusiraju na političkog Mesiju. Očekuju da će ih takav politički Mesija jednom i zauvijek osloboditi od sukoba sa ostalim narodima. U Isusovo vrijeme Židovi su bili pod vlašću Rimljana i mnogi od njih su se nadali da je Isus Mesija koji će ih osloboditi od rimske vladavine.

Nadajući se takvom političkom izbavljenju, veliko mnoštvo Židova dočekalo je Isusa kad je ušao u Jeruzalem. Prostrli su putem palmine grane kako je Isus ulazio na magarcu (to je bilo ujedno i još jedno ispunjeno proročanstvo o Mesiji). Uzvikivali su: „Blagoslovljen onaj koji dolazi u ime Gospodnje.“ Čak su ga i učenici entuzijastično pitali: „Hoćeš li sada uspostaviti svoje kraljevstvo?“ Svi su se nadali da će ih Isus izbaviti od rimske vladavine. Ali to nije bio razlog Isusovog dolaska. On je došao ispuniti ono što je Izaija predvidio o Mesiji:

„Prezren bješe, odbačen od ljudi, čovjek boli, vičan patnjama, od kog svatko lice otklanja, prezren bješe, odvrgnut. A on je naše bolesti ponio, naše je boli na se uzeo, dok smo mi držali da ga Bog bije i ponižava. Za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našega mira, njegove nas rane iscijeliše. Poput ovaca smo lutali, i svaki svojim putem je hodio. A Jahve je svalio na nj bezakonje nas sviju.“4

Isus je došao platiti grijehe svake osobe kako bi svakoj osobi omogućio oproštenje grijeha. Židovi su također uključeni. Međutim, oni nisu tražili Mesiju koji će platiti njihove grijehe. Željeli su Mesiju koji će vladati nad svim narodima što će Isus jednog dana i ispuniti.

Kao što su Židovi bili pod vlašću Rimljana za Isusova život na zemlji, tako Izrael i danas nastavlja biti pod pritiskom susjednih naroda. U Bibliji se govori da će Jeruzalem biti centralna lokacija različiti političkih nemira dok se Isus ne vrati ponovo. U svom drugom dolasku Isus neće više doći ponizno platiti naše grijehe jer je to već ispunio. U svom drugom dolasku Isus će ispuniti starozavjetna proroštva koja govore o njemu kao Mesiji koji dolazi kao pobjedonosni Kralj i Sudac.

U Ivanovom evanđelju u prvom poglavlju nalazimo zapis o Isusu:

„Bijaše na svijetu, i svijet postade po njemu, a svijet ga ne upozna. K svojima dođe, ali njegovi ga ne primiše. A svima koji ga primiše dade vlast da postanu djeca Božja…“5

Pročitajte članak koji objašnjava zašto s pouzdanjem možemo vjerovati u Isusa: Više od slijepe vjere.

 Kako započeti osoban odnos s Bogom
 Imam pitanje ili komentar…

Bilješke: (1) Ivan 5:8-11; 15-16 (2) Izaija 61:1-3 (3) Peter Stoner, citat Josh McDowella, Presudan dokaz za kršćanstvo, sv.1 - 4, Duhovna stvarnost, 2006. (4) Izaija 53: 3-6 (5) Ivan 1:10-12


POŠALJI PRIJATELJU:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More