×
TRAŽI
vrlovazno.com
Potraga za odgovorima na
 pitanja o životu i Bogu
Životna pitanja

Suočavanje s neizbježnim

Kako se suočiti sa smrću; umrijeti bez straha…

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Autor: Brandon Markette

Ako postoji neko iskustvo koje povezuje cjelokupno čovječanstvo, kako tijekom povijesti, tako i diljem svijeta, onda je to smrt. Svi se moramo suočiti sa smrću. Nikakav režim vježbanja ili ishrane, nikakve meditacijske tehnike i nikakav novac neće nam pomoći da je izbjegnemo. Svi smo jednaki pred smrću.

Konačnost smrti i nesigurnost glede vječnog života u mnogima izazivaju strah. Taj strah se očituje posvuda oko nas u našim grčevitim nastojanjima da zaustavimo proces starenja. Uvijek se nadamo da će nam baš ona sljedeća tableta, sljedeća operacija ili sljedeće genetičko otkriće donijeti ključ za produljenje života.

Kako se mirno suočiti sa smrću – život poslije smrti

Međutim, ne muči svakoga strah i nesigurnost pred smrću. Prije nekoliko godina jedan moj prijatelj suočio se s ovim neprijateljem bez lica. Kad je imao 16 godina, dijagnosticirali su mu rak želuca. Liječnici su isprobali sve dostupne terapije, ali uzalud. Tijekom godine i pol Rob je boravio u tri bolnice i dva grada. Izgubio je 50 kilograma i gotovo svu kosu. Liječili su ga i u bolnici i izvan bolnice. Nažalost, nakon 18 mjeseci više se ništa nije moglo učiniti za njega.

Budući da su iscrpili sve mogućnosti, Robovi liječnici su učinili jedino što im je preostalo. Poslali su ga kući da tamo proživi posljednje dane svog života. Ja sam bio vrlo tužan. Plašio sam se da ću izgubiti dragog prijatelja i ljutio sam se na Boga. Ljutio sam se, jer ga Bog nije ozdravio. Ljutio sam se jer će Rob propustiti toliko toga u životu.

Začudo, Rob se, za razliku od mene, nije ljutio. Štoviše, činilo se kao da iščekuje svoju strašnu sudbinu s nestrpljenjem s kojim bi netko iščekivao prvi izlazak. I danas sam zadivljen kad se sjetim koliko je bio miran pred olujom koja ga je čekala.

Mir koji je doživljavao nije bio posljedica nekog urođenog opuštenog stava prema životu, niti je u pitanju bila praznoglava bezbrižnost. Bilo je to zbog odluke koju je Rob donio tek nekoliko mjeseci prije početne dijagnoze. Ta je odluka pomogla Robu u ostvarivanju mira s Bogom.

Rob je znao kako dobiti život poslije smrti.

Rob je našao svoj mir u Bibliji. U Poslanici Rimljanima pročitao je: „Svi su zaista sagriješili i potrebna im je slava Božja“ (Rimljanima 3,23). Isto je tako pročitao: „Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našem.“ (Rimljanima 6,23).

Isus je onaj o kojem je prorok Izaija napisao: „Ime mu je: Savjetnik divni, Bog silni, Otac vječni, Knez mironosni.“ (Izaija 9,6). Knez mironosni došao je na Zemlju kako bi svatko mogao biti u miru s Bogom. Rob je odlučio položiti svoje pouzdanje u Isusa i taj je mir postao vrlo vidljiv.

Život poslije smrti – naša odluka

Rob nije jedina osoba koja je trebala donijeti ovu odluku – svi je trebamo donijeti. Svi mi trebamo odlučiti hoćemo li prihvatiti Božji dar vječnog života. Ako odbacimo Božji dar, tada smo osuđeni na duhovnu smrt: na vječno odvojenje od Boga. Međutim, ako prihvatimo, tada ćemo imati vječni život.

Iako to što imamo vječni život ne znači da ćemo izbjeći tjelesnu smrt, moći ćemo se lakše suočiti sa smrću jer ćemo znati da nas uvodi u vječni život u nebu. To je istina koju je Rob otkrio, a odnos koji je uspostavio s Bogom promijenio je sve. To je istina koju sam i ja otkrio, a moj odnos s Bogom čimbenik je koji oblikuje moj cjelokupni život.

Ako ste suočeni sa smrću i ne znate ima li života poslije smrti, ili vam je možda teško u životu, još uvijek možete pronaći mir i nadu. Pročitajte još: Kako upoznati Boga…

 Kako započeti osoban odnos s Bogom
 Imam pitanje ili komentar…

POŠALJI PRIJATELJU:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More