×
TRAŽI
vrlovazno.com
Potraga za odgovorima na
 pitanja o životu i Bogu
Božje postojanje

Što?

Ovo je nastavak članka Nešto

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Nameće se pitanje može li to Vječno Nešto biti u množini? Možda. Recimo da smo izvorno imali pet Vječno Nečega. U tom slučaju svih pet bi morali biti potpuno isti u vremenu i moći. Dakle, svi bi trebali biti nestvoreni, vječni, sposobni činiti sve što se može činiti. Što nam opet pokazuje kako temeljno pitanje nije kvantiteta, već kvaliteta. A što znamo o Vječno Nečemu (ili više njih)? Ono nije samo. Zato što postoji Nešto Drugo. Vi, na primjer. Možda se pitate jeste li vi Vječno Nešto ili jedno od više njih? Ako jeste, onda nemate početak, niti potrebe koje sami ne možete ispuniti i svemogući ste. Jeste li to stvarno vi? Ako niste, tada ste vi u stvari Nešto Drugo.

U našoj sobi postoje molekula vodika i molekula dušika, koje predstavljaju Vječno Nešto (to jest njih dvoje), drugim riječima, postoje oduvijek i svemoguće su. One odluče stvoriti Nešto Drugo. Čekajte malo, mogu li vodik i dušik išta odlučiti? Hm, kada bi oni bili Vječno Nešto, MORALI bi imati sposobnost donošenja odluka. Razmislite. Vječno Nešto mora odabrati promijeniti stvari. Ako je ono jedino što je ikada postojalo, što ne ovisi o ničem drugom, što je oduvijek, ništa se ne može dogoditi bez njegovog odobrenja.

Drugim riječima, Nešto Drugo ne može nastati slučajno. Naime, kada bi ono moglo nastati slučajno, „Slučaj“ bi morao nadvladati molekulu vodika i molekulu dušika. A sve što se događa, dolazi od njih. „Slučaj“ je Nešto Drugo, jer su naše molekule jedino Vječno Nešto. A mi znamo kako Nešto Drugo ne može nadvladati Vječno Nešto. Zapravo, u ovoj fazi „Slučaj“ još ni ne postoji, jer ga Vječno Nešto još nije stvorilo. A kada bi „Slučaj“ postao, to bi opet bilo prema VOLJI i silom Vječno Nečega. Nešto Drugo može nastati slučajno, ako je slučajno prije toga nastalo voljom Vječno Nečega. „Slučaj“ ne može nastati slučajno. A ako Vječno Nešto ima volju, sposobnost izbora i donošenja odluka, to nam nešto govori o njemu. Ono je osoba ili osobe, ako ih ima više. Umjesto Vječno Nešto, možemo reći da postoji Vječan Netko.

Dakle ponovimo. U sobi imamo nekoliko Vječnih Nekih koji postoje oduvijek, ne ovise jedan o drugome i ne trebaju jedan drugoga niti išta drugo za preživljavanje. Ako proizvedu Nešto Drugo, to neće biti zato što su prisiljeni instinktom, slučajem, potrebom ili voljom onoga drugoga. Razlog može ležati samo u Njima samima, u Njihovoj volji. Oni mogu imati dovoljno moći da proizvedu Nešto Drugo, ali to se neće dogoditi tako dugo dok ne odluče iskoristiti tu svoju moć. Kada ne bi imali volju, sva njihova moć služila bi jedino da održavaju svoje postojanje. I zauvijek bi ostali sami, jedino što postoji.

Ako želite nastaviti istraživati ovu tematiku, pročitajte članak Tko?

 Kako započeti osoban odnos s Bogom
 Imam pitanje ili komentar…

Fusnote: (1) „Méltó vagy, Urunk és Istenünk, hogy tied legyen a dicsőség, a tisztesség és a hatalom, mert te teremtettél mindent, és minden a te akaratodból lett és teremtetett.” (A Biblia, Jelenések 4,11) (Az értelem és az érzelmek mellett az „akarat” megléte teszi személlyé a személyeket.)


POŠALJI PRIJATELJU:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More