×
TRAŽI
vrlovazno.com
Potraga za odgovorima na
 pitanja o životu i Bogu
Božje postojanje

Tko je Bog?

Tko je Bog? Kakav je on? Evo šest Božjih karakternih osobina…

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF

Bog nas ljubi i odlučio nam je otkriti svoju narav, misli i svoje nakane srca. Evo šest Božjih karakternih osobina na koje se možemo pouzdati.

Tko je Bog? Može ga se upoznati.

Moguće je upoznati Boga koji je stvorio svemir u svoj svojoj veličini i kreativnim detaljima. Bog nam govori o sebi, ali ide i dalje od toga. On nas poziva da imamo zajedništvo sa njim, kako bismo ga osobno mogli upoznati. Ne samo da možemo znati činjenice o njemu, nego ga možemo osobno, prisno poznavati.

„Ja sam pastir dobri. Pastir dobri daje život svoj za ovce… Moje ovce slušaju glas moj. Ja ih poznajem, i one idu za mnom. Ja im dajem vječni život. One sigurno neće nigda propasti i nitko ih neće oteti iz moje ruke.” 1

„A tko se hvaliti hoće, neka se hvali time što ima mudrost da mene spozna. Jer ja sam Jahve koji tvori dobrotu, pravo i pravdu na zemlji, jer to mi je milo - riječ je Jahvina“. 2

Tko je Bog? Može mu se pristupiti.

Bog nas poziva da razgovaramo s njim i da ga uključimo u svoje brige. On od nas ne traži da najprije svoj život dovedemo u red. Niti moramo biti pristojni, dobri, sveti. Nije čak nužno niti da sva naša vjerovanja budu ispravna. Kad mu dođemo, na svojoj koži osjetit ćemo što to znači da je on po prirodi pun ljubavi i prihvaćanja.

„Blizu je Jahve svima koji ga prizivlju, svima koji ga zazivaju iskreno.“ 3

„Dođite k meni svi koji ste umorni i opterećeni, i ja ću vas okrijepiti.“ 4

Tko je Bog? On je kreativan.

Sve što mi možemo načiniti, sastavljamo od već postojećeg materijala ili utemeljeno na do tada poznatim idejama. Bog ima sposobnost da stvara jednostavnim izgovaranjem riječi, i to ne samo galaksije i oblike života, već i rješenja za današnje probleme. Bog je kreativan, za nas. On želi da budemo svjesni negove moći i da se oslanjamo na nju.

„Velik je naš Gospodin i svesilan, nema mjere mudrosti njegovoj.“ 5

„...odakle će mi doći pomoć? Pomoć je moja od Jahve koji stvori nebo i zemlju.“ 6

Tko je Bog? On oprašta.

Mi griješimo. Često radimo stvari po svome umjesto da se posavjetujemo s Bogom. On to vidi i zna. Ali on takav grijeh ne može samo previdjeti. On mora suditi i osuditi ljude za njihov grijeh. No Bog oprašta i oprostit će nam u trenutku kad uspostavimo osoban odnos s njim. Isus, Božji Sin, platio je naše grijehe svojom smrću na križu. Zatim je ustao od mrtvih i nudi nam svoje oproštenje.

„Opravdani smo u Božjim očima kad povjerujemo Isusu Kristu da će uzeti naše grijehe. Svi možemo na ovaj način biti spašeni, bez obzira tko smo ili što smo učinili... Pomireni smo s Bogom ako vjerujemo da je Isus prolio svoju krv žrtvujući svoj život za nas.“ (parafrazirano prema Poslanici Rimljanima 3,22.25) 7

Tko je Bog? On je iskren.

Ponekad nam ljudi kojima smo bliski dopuštaju da saznate njihove misli i osjećaje. Isto tako, Bog nam je rekao mnogo toga o sebi, s jednom mogućom razlikom: Bog je uvijek iskren. Sve što Bog kaže o sebi ili o nama točne su informacije. Kad Bog nešto kaže, to je potpuno točno i iskreno, točnije od naših osjećaja, misli i naše subjektivne percepcije. Možemo potpuno računati da će ispuniti svako obećanje koje nam je dao. Možemo ga u potpunosti držati za riječ.

„Objava riječi tvojih prosvjetljuje, bezazlene urazumljuje. Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi.“ 8

„Savršeni su puti Gospodnji, i riječ je Jahvina ognjem kušana. On je štiti svima, samo on, koji se k njemu utječu.“ 9

Tko je Bog? On je sposoban.

Biste li voljeli uvek biti 100% u pravu, po pitanju bilo čega? Bog jest. Njegova mudrost je neograničena. On razumije sve elemente određene situacije, a čak i prošle i buduće događaje vezane za tu situaciju. Ne moramo ga obavještavati o razvoju događaja, savjetovati ga ili nagovarati da postupi ispravno. On će to učiniti zato što je sposoban za to i zato što su mu motivi čisti. Ako mu vjerujemo, on nikada neće pogriješiti, nikada nas neće potkopati ili prevariti. Možemo mu u potpunosti vjerovati da će postupiti ispravno, u bilo kojoj situaciji, u bilo kojem trenutku.

„Jahve mi je svjetlost i spasenje: koga da se bojim? Jahve je štit života moga: pred kime da strepim?“ 10

„Koji se u tebe uzdaju, postidjet se neće...“ 11

Ovo je ono što nam Bog govori o sebi. Slijedi objašnjenje kako upravo sada možete započeti odnos s Bogom: Osobno poznavati Boga.

 Kako započeti osoban odnos s Bogom
 Imam pitanje ili komentar…

Bilješke: (1) Ivan 10,14. 27-28 (2) Jeremija 9,23 (3) Psalam 145,18 (4) Matej 11,28 (5) Psalam 147,5 (6) Psalam 121.1-2 (7) Rimljanima 3,22.25 (8) Psalam 119,130.105 (9) 2 Samuelova 22,31 (10) Psalam 27,1 (11) Psalam 25,3


POŠALJI PRIJATELJU:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More