×
TRAŽI
vrlovazno.com
Potraga za odgovorima na
 pitanja o životu i Bogu
Božje postojanje

Božje postojanje

Za više razloga koji upućuju na Božje postojanje pogledajte članak „Postoji li Bog?“

WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More PDF
 Kako započeti osoban odnos s Bogom
 Imam pitanje ili komentar…

Video tekst:

„Postoji li Bog?“ moglo bi biti najčešće postavljano pitanje. Kao i pitanje „Što je za večeru?“ Pa evo i nešto za razmišljanje…

Gledajući oko sebe, teško je ne primijetiti da su red i ljepota prirode doista zapanjujući, počevši od količine inteligentnog dizajna i načina na koji različiti dijelovi postoje i koegzistiraju. Čak je i činjenica o postojanju proteina čudo.

Pogledajte ATP sintazu, protonsku molekularnu turbinu koja sjedi u membrani vašeg mitohondrija doslovno stvarajući moć u obliku ATP-a koji pokreće većinu funkcija u vašem tijelu. Ili bakterijski flagellum ili ribosom. Vidite li neku sličnost? Od jezgre do maglice, svugdje se vide otisci prstiju dizajna.

Ateistička znanost tvrdi kako je sav ovaj dizajn nastao slučajno. Ali to zvuči nevjerojatno! Zaboravite nevjerojatnost čak i jednog jedinog proteina koji postoji slučajno, a čija je slučajnost otprilike jedan kroz 10130. U evoluciji se red smatra slučajnim. Ako je Darwinova teorija pokazala bilo što, pokazala je, općenito, kako se vrste mogu promijeniti putem niza slučajnih mutacija i kako se preživljavanje tih vrsta može pratiti prirodnom selekcijom.

A prirodna selekcija znači opstanak jačih. Svatko tko pogleda ovu skulpturu Nathana Sawaye znat će da je ona stvorena. Pretpostavimo da su ti blokovi slučajno sjeli na svoje mjesto. Blokovi, koji nasumično padaju, formiraju ovu strukturu. Iako je to malo vjerojatno, ako se da dovoljno vremena, postoji mogućnost da će se to i ostvariti. Međutim, ako bi se ta skulptura i mogla oformiti slučajno, slučajnost je ne bi mogla sama oblikovati. Interakcija subatomskih čestica, prostorni odnos atoma unutar plastike, sile koje te atome drže zajedno, trenje između površina lego blokova, formiranje same strukture, interakcija gravitacije i materije - morali biste pretpostaviti sve ovo kako bi slučajnost mogla djelovati. A odakle blokovi? Dakle, ako nema uspostavljenog reda, nema mjesta za slučajnost.

Zaboravimo filozofiranje. Sve je u konstantnom stanju fluksa, kao što je ovaj kondenzator fluksa. Uzmimo za primjer, sjeme. Sjeme može narasti u ogromno stablo. Prvo, sjeme ne može samo sebe oživjeti. Drugo, iako sjeme ima potencijal postati stablo, ono još nije stablo. Kako se sjeme mijenja da bi postalo stablo? Sjeme se ne može samo promijeniti. Na sjeme trebaju djelovati druge tvari. Treba nešto zemlje, nešto vode, nešto hranjivih sastojaka. Za potrebe ovog argumenta, recimo da je sjemenu potrebno sedam faktora promjene kako bi se moglo promijeniti.

Drugo je pitanje, jesu li ovi faktori promjene konstantni ili se i sami mijenjaju? Mijenjaju se. Dakle, ovih sedam faktora promjene trebaju svaki svoj faktor promjene kako bi se promijenili.

Pogledajmo globalno. Svemir je zbroj prostora, materije i vremena. Prostor, materija i vrijeme neprekidno se mijenjaju, ali ne mogu sami sebe promijeniti niti se sami stvoriti. Stoga mora postojati sila izvan prostora, materije i vremena, nepromjenjivi izvor postojanja i promjena, a to je Bog.

Jedini mogući argument koji bi se ovim poigrao bio bi taj koji kaže da je svemir možda beskonačno star i da stoga nije trebao stvoritelja jer nikada nije ni postojala točka stvaranja. No ne može postojati neprestani niz faktora promjena koji neprestano rade promjene. Evo i zašto …

Postoji današnji dan. Ako je prošlost beskonačna, postoji beskonačno mnogo dana prošlosti i potrebno je beskonačno mnogo dana kako bi se stiglo u ovaj dan. Dakle, u ovaj dan nikada se ne bi stiglo jer bi trebalo proći beskonačno mnogo vremena kako bi se stiglo u današnji dan. Dakle, svemir je morao započeti i morao je imati razloga započeti.

 Kako započeti osoban odnos s Bogom
 Imam pitanje ili komentar…

POŠALJI PRIJATELJU:
WhatsApp Share Facebook Share Twitter Share Share by Email More